-
" En hetzij dat een lid lijdt,
zo lijden al de leden mede
" 1 Korinthe 12 vers 26
Psychosociale hulpverlening wil zeggen, hulp bieden door middel van begeleidings-gesprekken of ondersteuning gedurende een moeilijke periode van het leven. De essentie is dat de cliënt hulp krijgt, om zichzelf te helpen. Er zijn verschillende instituten die actief zijn met deze vorm van hulpverlening.
De generale diaconale commissie onderhoudt met vijf initiatieven contacten. Hieronder volgt een korte beschrijving.
De Vluchtheuvel
Stichting De Vluchtheuvel verleent psychosociale hulpverlening die gebaseerd is op Bijbelse normen en waarden. De generale diaconale commissie vindt deze identiteitsgebonden zorg belangrijk. Daarom heeft de commissie sinds 2007 een landelijk samenwerkingsverband met Stichting De Vluchtheuvel. Gemeenteleden die hulp krijgen van De Vluchtheuvel komen in aanmerking voor een gereduceerd tarief.
Stichting Schuilplaats
In diverse regio’s (o.a. Staphorst, Veenendaal/Woudenberg en de Alblasserwaard) wordt gebruikgemaakt van de zorg die Stichting Schuilplaats biedt. De diaconieën van de kerken in die plaatsen of regio’s hebben een overeenkomst met deze stichting en leveren samen met de burgerlijke gemeente een financiële bijdrage.
Eleos
Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg en biedt behandeling en begeleiding aan mensen met psychiatrische of ernstige psychosociale problemen. In de Raad van toezicht van Eleos bezet de Hersteld Hervormde Kerk een zetel. De generale diaconale commissie participeert in de Raad van overleg Kerken en Eleos, die een verbinding beoogt te leggen tussen de instelling en de achterban.
De Oase
In Ouddorp bevindt zich het diaconaal gastenhuis de Oase. Daarbij gaat het om een rustoord met een duidelijke reformatorische identiteit en het is een initiatief vanuit vier kerkgenootschappen, waaronder de Hersteld Hervormde Kerk. Mensen die emotioneel of psychisch toe zijn aan een herstelperiode, of behoefte hebben aan rust of structuur, kunnen terecht voor een verblijf van twee tot maximaal zes weken. In de Oase is veel aandacht voor geloofs- en levensvragen, medewerkers en vrijwilligers bieden de gasten een luisterend oor, wekelijks staat er een Bijbelbespreking op het programma onder leiding van een pastoraal werker. Het gastenhuis is zo opgezet dat het zichzelf financieel in stand kan houden. De gasten betalen een eigen bijdrage.
SGJ Christelijke Jeugdzorg
De SGJ is een landelijk werkende instelling voor iedereen die advies of hulp nodig heeft bij opvoedproblemen, ontwikkelingsproblemen en/of gedragsproblemen van kinderen en jongeren tot achttien jaar oud. In het kader van de transitie van de jeugdzorg naar de gemeente transformeert SGJ haar aanbod. De stichting is nu zorgaanbieder van intensieve ambulante zorg, pleegzorg en residentiële zorg. Ook biedt SGJ gezinnen met kinderen met gedragsproblemen en/of een lichte verstandelijke beperking gespecialiseerde gezinsbegeleiding en logeeropvang in gezinnen.