Dagelijks Woord

Persbericht generale synode 15 november 2024

18 november 2024

Persbericht generale synode 15 november 2024

Op vrijdag 15 november vergaderde de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente Lunteren. In deze vergadering werden de jaarplannen van enkele organen van bijstand besproken en goedgekeurd, werden de begrotingen van de stichtingen Predikantspensioenen, Predikantstraktementen en Kerkelijk Bureau vastgesteld, vond een eerste bespreking plaats van het rapport Hervormd zijn en blijven anno 2024 en werd met de vaststelling in tweede lezing van ordinantie 19 voor de behandeling van bezwaren en geschillen de herziening van de ordinanties van de kerkorde afgerond.

De vergadering werd geopend door ds. R.W. Mulder (Waarder – Driebruggen). Hij sprak een korte overdenking uit over Openbaring 3:11b: ‘Houd dat gij hebt.’ Hij wees de vergadering erop dat we er in gedachten ‘gekregen’ achter zouden kunnen zetten. Het is allemaal gekregen. Het is machtig en majesteitelijk hoe de opgestane Christus Zich in deze brief bekendmaakt. Hij is de Sleuteldrager Die opent en niemand sluit en Die sluit en niemand opent. Zijn soevereiniteit klinkt hierin heerlijk door. Johannes schrijft dat Hij een geopende deur heeft gegeven. Anders was er in Filadelfia niets gebeurd. De preses blikte in zijn meditatie terug op de afgelopen twintig jaar. Er zijn in die jaren letterlijk en figuurlijk deuren opengegaan. Hij stelde vervolgens de vraag of de deur des geloofs geopend is. De preses wees de vergadering erop dat we niet automatisch houden wat we hebben. Er bestaat een gevaar dat dingen worden verkwanseld of verspeeld. Hij wees de afgevaardigden erop dat we moeten vasthouden aan het Tota Scriptura. Hij legde in dit verband de vinger bij het vasthouden aan de heilsfeiten en de heilsorde. De preses besloot met de opmerking dat de liefde van velen zal verkouden, maar dat we vast moeten houden aan het Woord.

Israël en jeugdwerk
Ds. K.J. Kaptein (IJsselmuiden – Grafhorst) gaf namens de commissie Israël een toelichting op het jaarplan 2025. Hij refereerde in zijn inleiding aan het antisemitische geweld in Amsterdam en onderstreepte in het licht van deze gebeurtenissen dat het aan de kaak stellen van het kwaad van het antisemitisme een belangrijke speerpunt van de commissie is. Hij merkte verder op dat de commissie de noodhulp in Israël vanwege de oorlogssituatie wil continueren. Hij vroeg daarbij aandacht voor een nieuw project waarbij de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten en de Hersteld Hervormde Kerk de handen ineenslaan om een opvanghuis te realiseren voor getraumatiseerde militairen en hun gezinnen. Vooral Messiasbelijdende soldaten hebben het moeilijk in het leger. Zij kunnen in dit opvanghuis terecht om op adem te komen en professionele hulp te ontvangen. De commissie is verder voornemens om vanwege het beleidspunt kennis en bewustwording in 2025 een voorlichter aan te stellen om lezingen voor gemeenten, classes en verenigingen te verzorgen.

Ds. P. den Ouden (Katwijk aan Zee) gaf een toelichting op het meerjarenplan Hoopvol richting wijzen van de commissie jeugdwerk. Hij gaf aan dat de HHJO tot nu toe veelal vraaggestuurd te werk gaat. De commissie wil de nood en behoeften van jongeren nadrukkelijker bij de gemeenten onder de aandacht brengen. De commissie wil de gemeenten daarbij ook bewuster maken van hun verantwoordelijkheid ten aanzien van afhakende jongeren en daarbij ook toerusting bieden. De generale synode besloot verder om de commissie vanuit het budget van het algemeen kerkenwerk voor 2025 met €30.000 extra te ondersteunen. De extra bijdrage is bedoeld voor de doorontwikkeling en revisie van het catecheseproject en om jongeren ‘online’ beter te bereiken.

Evangelisatie
Ds. T.A. Bakker (Giessendam – Neder-Hardinxveld – Sliedrecht) lichtte het jaarplan 2025 van de commissie evangelisatie toe. De commissie heeft als speerpunt om contacten en verbindingen te leggen tussen projecten, commissies en personen die actief zijn op het gebied van evangelisatie. Hij gaf aan dat de commissie beoogt dat evangelisatieprojecten de fondsenwerving zoveel mogelijk zelfstandig oppakken, of gedragen worden door gemeenten uit de classis of regio. De generale synode nam een motie aan waarin de commissie verzocht werd om inzichtelijk te maken welk budget nodig is om nieuwe evangelisatie-initiatieven te ondersteunen die zij nu om financiële redenen moet afwijzen. De commissie kreeg verder de opdracht om tijdens de volgende synodevergadering met een notitie te komen, zodat de synode kan besluiten om extra middelen ter beschikking te stellen die verwerkt kunnen worden in de begroting van 2026-2029. De commissie werd tevens gevraagd om in deze notitie inzichtelijk te maken of er reeds in 2025 financiële knelpunten te verwachten zijn voor de toekenning van evangelisatie-initiatieven en met een voorstel te komen hoe deze knelpunten in 2025 opgelost kunnen worden.

Notitie Hervormd zijn en blijven anno 2024 en kerkorde
De generale synode heeft op 17 maart 2023 het rapport van de werkgroep beleid vastgesteld. In dit rapport werden op negen deelterreinen knelpunten in kaart gebracht. De synode besloot destijds ook dat voor een goede behandeling van de knelpunten verdere visievorming op de presbyteriaal-synodale kerkstructuur en de doorwerking van secularisatie en tijdgeest op kerk en gemeenten nodig was. De generale synode heeft op 15 maart gesproken over de notitie over de kerkstructuur. Tijdens de afgelopen synodevergadering vond een opiniërende bespreking plaats van de notitie Hervormd zijn en blijven anno 2024. Deze notitie gaat in op de doorwerking van secularisatie en tijdgeest op kerk en gemeenten. De notitie laat zien dat kerk en gemeenten hervormd zijn in een geheel nieuwe context die gestempeld wordt door toenemende kerkverlating, fragmentarisering en individualisering. De notitie ging verder in op de vraag hoe de gestage instroom van kerkleden uit afgescheiden kerken doorwerkt in de hervormde identiteit. De opstellers van de notitie wezen erop dat binnen de hervormd-gereformeerde traditie ‘katholieke  breedte’ gepaard gaat met ‘bevindelijke’ diepte. Die diepte heeft in genoemde traditie altijd bestaan in een bepaalde theologische eenvoud, waarbij de onderscheidingen tussen ‘tweeërlei kinderen des verbonds’ en een ‘voorwerpelijke en onderwerpelijke prediking’ centraal stonden. De generale synode besloot dat het breed moderamen in samenspraak met de werkgroep beleid met een voorstel zal komen voor de verdere behandeling van beide notities.

De generale synode stelde ordinantie 19 voor de behandeling van bezwaren en geschillen in tweede lezing vast. Met de vaststelling in tweede lezing van deze ordinantie is de herziening van de ordinanties van de kerkorde afgerond. De herziening van de Romeinse Artikelen van de kerkorde staat geagendeerd voor de synodevergadering van D.V. 13-14 juni 2025.

  • © hersteld hervormde kerk 2024

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit