Dagelijks Woord

Persbericht generale synode 14 juni 2024

17 juni 2024

Persbericht generale synode 14 juni 2024

Op vrijdag 14 juni vergaderde de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente Lunteren. In deze vergadering lichtte de commissie toezicht en financiën de jaarrekeningen 2023 toe. Daarnaast werden de jaarverslagen van een aantal organen van bijstand besproken en goedgekeurd, presenteerde de commissie zending het meerjarenbeleidsplan 2025-2029 en werd de volgorde van de Romeinse artikelen in eerste lezing vastgesteld.

De vergadering werd geopend door ds. R.W. Mulder (Montfoort) met een overdenking over Handelingen 14:27. Hij gaf aan dat de synodevergadering voor een aanzienlijk deel in het teken staat van jaarverslagen. In deze verslagen wordt door de organen van bijstand teruggekeken op het kerkelijk werk dat het afgelopen jaar verricht is. We vragen ons bij de behandeling van deze verslagen af of de gestelde doelen bereikt zijn. De belangrijkste vraag is echter wat God door ons gedaan heeft. De preses stelde de vergadering de vraag of het ons in het afgelopen jaar hierom gegaan is of dat we vooral met onszelf bezig geweest zijn.

Paulus keert in Handelingen 14 terug naar Antiochië. Hij brengt tijdens deze reis voortdurend verslag uit. De preses wees erop dat we voor onze ogen zien gebeuren dat verslaglegging geen onbelangrijk werk is. Paulus geeft ook woorden aan zorgen die er zijn. We moeten er rekening mee houden dat waar God werkt de duivel niet stilzit. De preses hield de vergadering voor dat we ons daar niet al te zeer over moeten verbazen.

Het gaat de apostel in zijn verslaglegging niet om het werk dat door hem verricht is, maar om te vertellen welke grote dingen de Heere door hun hand verricht heeft. God heeft voor de heidenen de deur van het geloof geopend. De preses wierp de vraag op of het diepste verlangen van ons kerkelijk werk is dat deuren van geloof geopend worden. Hoe gaan deze deuren open? Door het Woord en de prediking. Het is een verwaardiging om als instrumentarium van de Heere daarvoor gebruikt te worden. Als de grote werken van God de verslaglegging op onze synode doortrekken, zullen we net als de gemeenten die de rapportage van Paulus horen verheugd terugblikken.

Financiën
Namens de commissie toezicht en financiën lichtte penningmeester G. de Best (Katwijk aan Zee) de jaarrekeningen van de stichtingen Predikantspensioenen, Predikantstraktementen, Kerkelijk Bureau, Financieringsfonds en Zending HHK toe. Hij deelde met dankbaarheid mee dat 2023 in financieel opzicht een gezegend jaar is geweest. De algemene financiële positie van de kerk is ten opzichte van vorig jaar verbeterd. Zowel de vermogenspositie als de liquiditeitspositie van de kerk bleef onverminderd goed. De commissie noemde in de aanbiedingsbrief bij de financiële stukken als voorbeeld van dit gunstige beeld dat de opbrengsten van de totale collecten en giften ca. €350.000 hoger waren dan begroot.

Evangelisatie en Israël
De commissie evangelisatie gaf dankbaar aan dat de betrokkenheid op het evangelisatiewerk aanhoudend hoog is en dat er steeds meer initiatieven op het gebied van evangelisatie door gemeenten en classes worden opgezet. De bestaande knelpunten hebben in 2023 echter ook voortgeduurd. Er was nog steeds geen financiële ruimte om bijdragen aan nieuw op te zetten projecten te verstrekken. Nadat de commissie in 2022 heeft aangegeven dat projecten ook zelf fondsenwerving ter hand moeten nemen, is in 2023 besloten de steun aan bestaande projecten daadwerkelijk gefaseerd af te bouwen. Hierdoor ontstaat op termijn ruimte voor ondersteuning van nieuwe projecten. De commissie gaf verder aan dat in 2023 opnieuw is gebleken dat het werk van de commissie evangelisatie te veel is geworden voor alleen vrijwilligers. Het jaarverslag maakte melding van de goedkeuring van de aanvraag om een bureaumanager evangelisatie aan te stellen en tijdens de presentatie van het jaarverslag werd meegedeeld dat er daadwerkelijk een bureaumanager evangelisatie is benoemd.

De commissie Israël stond stil bij het feit dat 2023 de geschiedenisboeken is ingegaan als het jaar waarin terreurorganisatie Hamas op een verschrikkelijke manier heeft huisgehouden in Israël. De oorlog heeft een direct effect gehad op de uitvoering van het jaarplan 2023 van de commissie. Noodhulp moest worden geboden door het geven van voedsel, onderdak en medicijnen, maar ook door te helpen bij traumaverwerking onder kinderen en het bemoedigen van burgers en militairen door bijvoorbeeld het uitdelen van psalmboekjes. Ds. R. van de Kamp gaf tijdens de presentatie van het jaarverslag aan dat er een geestelijke strijd woedt. Hij hield de vergadering de vraag voor of de kerk niet te veel wegkijkt van het toenemend antisemitisme in ons land. Tijdens de synodale bespreking werd benadrukt hoe nodig het is om ons als kerk richting de landelijke en plaatselijke overheid hiertegen uit te spreken.

Zending en kerkorde
De commissie zending lichtte het meerjarenbeleidsplan 2025-2029 toe. Het is een veelomvattend plan waarin de contouren geschetst werden van de voortzetting van het zendingswerk in Malawi en Suriname en de uitbreiding van de werkzaamheden van ZHHK naar Zambia (in samenwerking met Stichting Stephanos) en Oeganda (in samenwerking met NET Foundation). Gezien de omvang en complexiteit van de plannen, het belang van zorgvuldige besluitvorming ter synode en de noodzakelijke ruimte voor de commissie zending om voor de novembersynode van dit jaar een jaarplan 2025 op te stellen, is besloten om de verdere gedachtewisseling en besluitvorming over het meerjarenbeleidsplan te laten plaatsvinden tijdens een extra synodevergadering na de zomervakantie.

De generale synode besprak aan de hand van een memo van de commissie kerkorde en het klein comité kerkorde de naamgeving en volgorde van de Romeinse artikelen. De synode besloot in eerste lezing om de aanduiding ‘Romeinse artikelen’ te handhaven. Deze naam is ingeburgerd in het kerkelijk spraakgebruik. De generale synode stelde verder in eerste lezing de volgorde van de Romeinse artikelen vast. De belangrijkste wijziging betreft de volgorde van de artikelen Van het apostolaat en Van het belijden en de belijdenis van de kerk. Door de synode van 1951 is ervoor gekozen om het apostolaat vóór het belijden te laten gaan. In het voorstel voor de nieuwe volgorde is het artikel van het belijden vanuit theologisch en historisch oogpunt vóór het artikel van het apostolaat geplaatst. Hierdoor wordt het belijdende karakter van de kerk onderstreept. De kerk is immers als belijdende kerk present in de wereld.

landelijke agenda

  • © hersteld hervormde kerk 2024

Heeft u vragen over het geloof?

Open Sluit