Wet toezicht informeel onderwijs - teken de internetconsultatie
20 december 2024
Wie het nieuws volgt, kan het niet zijn ontgaan. De regeringsplannen rond de Wet op het Informeel Onderwijs doen heel wat stof opwaaien.
Waar gaat het om? Naar aanleiding van gesignaleerde misstanden op onder andere Chinese en islamitische weekendscholen acht de regering het noodzakelijk dat de onderwijsinspectie bevoegdheid zal krijgen om ook toezicht te houden op het zogenaamde ‘informele onderwijs’.
Daaronder vallen alle vormen van vorming en onderwijs die buiten het reguliere onderwijs om plaatsvinden. Dit raakt ook kerk en gemeente. Onder dit onderwijs valt namelijk ook wat kinderen en jongeren verteld wordt op zondagsschool, catechisatie en jeugdclub. Wanneer deze wet doorgaat, gaat er fundamenteel een wissel om in Nederland; niet de burger, maar de staat die bepaalt en controleert wat er wel en niet gezegd mag worden.
Een krachtig protest tegen deze wetgeving is op zijn plaats. Namens de kerk zal het breed moderamen van de generale synode het kabinet hierop aanschrijven. Maar ook kerkenraden en individuele gemeenteleden vragen we om hun bezwaren kenbaar te maken.
Hoe?
Velen hebben al de petitie ‘Stop de Wet toezicht informeel onderwijs’ getekend. Wie dat nog niet gedaan heeft, doe dat alsnog. Verder vragen we iedereen om persoonlijk te reageren op de internetconsultatie. Daarmee reageert u direct op het wetgevingsproces. Alle reacties worden meegenomen door de overheid in de bezinning rondom dit proces.
Wat?
Wat moet u schrijven in de internetconsultatie? Geeft een persoonlijke reactie. In uw reactie kunt u één of meerdere van onderstaande punten meenemen:
Deze wet is zeer problematisch, namelijk:
- Publiek komt binnen bij Privé
De overheid betreedt het domein van de kerken en synagogen en maakt daarmee een ernstige inbreuk op de godsdienstvrijheid.
Om enige grond te hebben om dit grondrecht zo radicaal in te perken, zou er op zijn minst een groot en hardnekkig probleem moeten zijn binnen de kerken en synagogen. Een groot probleem dat niet op een andere manier kan worden aangepakt. De realiteit is dat er in de Memorie van Toelichting geen enkel voorbeeld uit Nederland wordt genoemd. Er is dus geen aanleiding of motivering.
- Oproepen tot geweld en bedreigen van de openbare orde en veiligheid is ontoelaatbaar en dient te worden aangepakt in het belang van alle burgers van Nederland. Dat betekent echter niet dat alle vormen van onderwijs onder toezicht moet komen te staan zonder dat duidelijk is dat daar sprake is van oproepen tot geweld en bedreigen van de openbare veiligheid.
- Deze wet verlegt de focus van veiligheid en openbare orde naar bescherming van het kind. Het gaat blijkbaar niet meer om de feitelijke norm van openbare orde en veiligheid, maar om ‘sociale veiligheid’. Wat 'sociale veiligheid' is, wordt niet duidelijk. Daarover wordt verschillend gedacht in Nederland en door deze wet lijkt een nieuwe liberale norm te ontstaan. Hiermee worden fundamentele grondrechten veel verder beperkt.
- Proportionaliteit is geheel afwezig. De hele samenleving, van scouting tot tennisvereniging en van zondagsschool tot muziekvereniging wordt onder potentieel toezicht van de overheid gesteld. En dit terwijl het aan te pakken probleem dat bij aanvang werd geformuleerd specifiek en gekaderd is.
- Nooit eerder is in het onderwijsbeleid gesproken over “informeel onderwijs”. Blijkens het voorstel betreft het hier een zeer heterogene groep.
Samenvattend:
Mocht u hierover vragen hebben, neem dan contact met ons op: pvdboogaard@hhk.nl.
Verdere informatie: