wijzigingen arbeidswetgeving
Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels rond arbeidscontracten en ontslag veranderd. Dit is geregeld in de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het doel van de nieuwe wet is om de kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner te maken. Enkele maatregelen uit de WAB zijn o.a.:
- Ketenregeling: De ketenbepaling wordt verlengd van twee naar drie jaar. Vanaf 2020 kunnen werkgever en werknemer drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar aangaan. Het volgende contract is automatisch een vast contract. Tot en met december 2019 was het mogelijk om drie tijdelijke contracten in maximaal twee jaar aan te gaan.
- Transitievergoeding: De werknemer heeft vanaf 1 januari 2020 recht op de transitievergoeding bij ontslag vanaf de eerste werkdag. Ook de berekening van de transitievergoeding verandert.
- WW-premiedifferentiatie: Het wordt voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een vast contract te geven. Werkgevers betalen vanaf 2020 een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract dan voor werknemers met een flexibel contract. De sectorpremie vervalt vanaf dat moment.
- Extra ontslaggrond: Er wordt een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd: de cumulatiegrond. Ontslag wordt ook mogelijk wanneer omstandigheden uit de verschillende ontslaggronden die via de kantonrechter lopen, samen een redelijke grond voor ontslag opleveren. Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kan de rechter een extra vergoeding toekennen aan de werknemer.
- Oproepovereenkomst: Een oproepovereenkomst kan voor 12 maanden worden aangegaan. Na 12 maanden moet verplicht een contract worden aangeboden voor het gemiddelde aantal uur dat werknemer in die voorgaande 12 maanden heeft gewerkt. Vanaf 2020 moeten werkgevers oproepkrachten minstens 4 dagen van te voren oproepen voor werk. Als de werkgever een oproep binnen 4 dagen afzegt, heeft de oproepwerknemer recht op loon over de uren waarop hij was opgeroepen. Na 12 maanden moeten werkgevers aan oproepkrachten een vaste arbeidsomvang aanbieden.
Een overzicht van alle wijzigingen met uitleg en toepassingswijze zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze website staat ook een checklist voor werkgevers met actiepunten die voor 1 januari 2020 ondernomen moeten zijn.
|