Kerkbesturen moeten ervoor zorgen dat er tijdens kerkdiensten en andere bijeenkomsten onder hun verantwoordelijkheid goede en adequate (eerste) hulp geboden kan worden. Verder moet ervoor gezorgd worden dat de BHV-ers over voldoende middelen en deskundigheid beschikken om hun taak te kunnen uitvoeren. Dat noemen we zorgplicht. In de brochure 'Veiligheid in en om de kerk' is een apart hoofdstuk met informatie over Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) opgenomen.
Het aantal BHV-ers die nodig zijn is maatwerk, en is afhankelijk van de risico’s die er zijn. Dat kan per kerk verschillen, maar een algemene leidraad is na te gaan welke incidenten er kunnen gebeuren en hoeveel hulpverleners er dan nodig zijn om dat incident adequaat af te handelen. De beste methode is een zo realistisch mogelijke ontruimingsoefening te houden en aan de hand van de taken en beschikbare tijd het aantal BHV-ers te bepalen die nodig zijn om het gewenste doel te bereiken. Gebruik daarnaast de bepalingsmethode basishulpverlening die als bijlage opgenomen is bij dit document.
De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp zijn in 2021 gewijzigd. https://www.hetoranjekruis.nl/media/1426/nederlandse-eerste-hulp-richtlijnen-2021_def-3.pdf
Door de hulpverleners zal, naast de jaarlijkse ontruimingsoefening, ook tussentijds geoefend moeten worden om de vaardigheden zoals beschreven in het noodplan/ontruimingsplan te toetsen en te onderhouden. Dit mag door de BHV-ers zelf gedaan worden, en hoeft niet onder toezicht van een professionele organisatie gedaan te worden. Alhoewel het wel aan te bevelen is om (periodiek) een professional te raadplegen.
In de praktijk is het vaak zo dat een deskundig gemeentelid (brandweerman of een ploegleider BHV) bij zo’n oefening aanwezig is en advies geeft. Oefen als hulpverleningsploeg 1 of 2 keer per jaar het plan en de protocollen. Zorg voor een logboek en noteer de oefeningen en het onderhoud van de hulpmiddelen.