Wanneer organisaties voedsel bereiden, uitdelen of verkopen op markten en verkopingen, moet dat veilig gebeuren. De organisatie is zelf verantwoordelijk voor deze veiligheid. Om de voedselveiligheid te kunnen garanderen is door de Europese Unie een hygiëne-verordening opgesteld. In deze verordening is nauwkeurig aangegeven waar organisaties zich aan moeten houden.
Om vast te stellen dat alles volgens deze verordening wordt uitgevoerd, is door de organisatie MOVISIE, een checklist voedselveiligheid voor vrijwilligersorganisaties opgesteld. En door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), is een checklist Voedselveilig Werken opgesteld. Deze checklisten kunt u ook gebruiken wanneer tijdens een gemeentedag of verkoping etenswaren verkocht of uitgedeeld worden.
Organisaties hebben hiermee een instrument in handen om veilig en hygiënisch te werken én te voldoen aan de hygiëneverordening van de EU.
Op de website van het Voedingscentrum is informatie en een factsheet over Hygiene en voedselinfectie en over het bewaren van voedsel te vinden.