Onderstaand een toelichting op de kerkelijke- en arbeidsrechtelijk postitie van kerkelijk werkers en kerkelijke functionarissen:
Kerkelijk werkers en kerkelijke funtionarissen
In ordinantie 17 is de rechtspositie van alle binnen de kerk op basis van een arbeidsovereenkomst werkzame personen geregeld.
Onderscheiden worden kerkelijk werkers en kerkelijke functionarissen.
Kerkelijk werkers zijn werkzaam in (ord. 17-1-2):
- de catechese,
- de geestelijke vorming van de jeugd,
- het pastoraat,
- het evangelisatiewerk,
- het zendingswerk,
- het diaconaat
De kerkelijk werker dient lidmaat te zijn van de Hersteld Hervormde Kerk (ord. 17-1-2).
Kerkelijke functionarissen zijn alle andere die op basis van een arbeidsovereenkomst in kerk en gemeente werkzaam zijn (koster, administrateur, medewerker kerkelijk bureau) (ord. 17-1-3).
Kerkelijke functionarissen zijn bij voorkeur lid van de Hersteld Hervormde Kerk (ord. 17-1-4).
Voor zowel kerkelijk werkers als kerkelijke functionarissen is de collectieve arbeidsvoorwaardenregeling van de Hersteld Hervormde Kerk van toepassing (ord. 17-2-2).
Rechtspositie van de kerkelijk werker en kerkelijke functionaris:
- De benoeming wordt vastgelegd in een arbeidsovereenkomst (ord. 17-5-1).
- Een model van een arbeidsovereenkomst is beschikbaar (ord. 17-5-2).
- Het burgerlijk recht is van toepassing (de kerkelijk werker heeft naar het burgerlijk recht een arbeidsovereenkomst met de gemeente).
- Ordinantie 17 is van toepassing.
- De collectieve arbeidsvoorwaardenregeling van de HHK is van toepassing (ord. 17-2-2).
Organisatorische positie, keuze en benoeming:
- De keuze en benoeming van een kerkelijk werker of kerkelijke functionaris geschiedt door het kerkelijk lichaam waarvoor hij werkzaam zal zijn (ord. 17-4-1)
- De kerkelijk werker werkt in verantwoording aan de ambtelijke vergadering door wie de kerkelijk werker benoemd is (ord. 17-1-2).
- Het college van kerkvoogden vertegenwoordigt de gemeenten in en buiten rechte (ord. 16-4-1) , en ondertekent (mede) de arbeidsovereenkomst.
- Het college van kerkvoogden heeft, met inachtneming van de kerkordelijk bepalingen, tot taak het bepalen en het uitvoeren van het gemeentelijk personeelsbeleid (ord. 16-1-3).
Na hun benoeming dienen alle op arbeidsovereenkomst werkzame kerkelijk werkers en kerkelijke functionarissen te worden aangemeld bij het kerkelijk bureau en worden ze opgenomen in een register ten behoeve van de verkiezing van de afvaardiging naar het georganiseerd overleg (arbeidsvoorwaardenoverleg) zoals genoemd in ordinantie 13 (ord. 17-4-5).
Zie voor de arbeidsvoorwaardenregeling, salarisschalen, de model arbeidsovereenkomst en een nadere uitleg over de positie van kerkelijk werkers en kerkelijke functionarissen, de downloads rechts in dit menu.
Voor vragen en nadere informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het kerkelijk bureau.
Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling
Per 1 juni 2013 is er een collectieve arbeidsvoorwaardenregeling van toepassing voor kerkelijk werkers en kerkelijke functionarissen in de Hersteld Hervormde Kerk. Een exemplaar van de CAO kun u rechts op deze pagina bij 'downloads kerkelijk werkers' inzien en downloaden. De kerkelijk werker dient lidmaat te zijn van de Hersteld Hervormde Kerk, kerkelijke functionarissen zijn bij voorkeur lid van de kerk.
Belangrijke aandachtspunten bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd!
Aanzegtermijn. Bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet de werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract aan de werknemer schriftelijk melden of de overeenkomst na afloop van de termijn wel of niet wordt voortgezet. Is de aanzegtermijn niet (op tijd) aangegeven, dan is de werkgever een vergoeding aan de werknemer verschuldigd. Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-enantwoord/wat-is-een-aanzegtermijn.
Let op: Een tijdelijk contract kan automatisch over gaan in een vaste aanstelling. Tijdelijke contracten die elkaar opvolgen worden een keten genoemd. Een vast contract ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten heeft gehad of na 3 opvolgende tijdelijke contracten. Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-enantwoord/wanneer-verandert-mijn-tijdelijke-arbeidscontract-in-een-vast-contract.
Transitievergoeding: Wanneer een arbeidsovereenkomst 2 jaar of langer heeft geduurd moet de werkgever een tansitievergoeding betalen aan de (ex) werknemer. Dat geldt ook wanneer de werknemer meer de tijdelijke contracten heeft gehad waarvan de periode 2 jaar of langer heeft geduurd, en het contract niet verlengt wordt. Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/moet-ik-als-werkgeverook-een-transitievergoeding-betalen-als-ik-een-tijdelijk-contract-niet-verleng.
Pensioenregeling
Krachtens de cao is het verplicht om een pensioenregeling af te sluiten voor de medewerkersin loondienst. Optioneel is het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Bij een keuze voor een andere pensioenaanbieder is een pensioenadvies verplicht. Mogelijk kan uw salarisbureau helpen bij uw keuze. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ook contact opnemen met het kerkelijk bureau.
Wat te doen bij ziekte?
Meld de ziekmelding en (gedeeltelijk) herstel bij Arbodienst, salarisadministrateur en verzuimverzekeraar (indien van toepassing). Bij langdurig verzuim zijn er ook diverse stappen die moeten worden genomen. De Arbodienst zal u hierop attenderen en in begeleiden, als dat onderdeel uitmaakt van uw dienstverleningspakket. Zie voor de verplichte stappen https://www.uwv.nl/nl/ziek/re-integratie/stappenplan-zieke-werknemer
Let op: Het niet navolgen van wettelijk verplichte stappen kan grote financiële gevolgen hebben!
Arboverplichtingen
Wanneer er een medewerker in loondienst is dan geldt de Arbowet. Dan is het wettelijk verplicht om (o.a.):
Zie voor meer uitleg over de Arbowet en – voorschriften: www.hersteldhervormdekerk.nl/hhk/kerkvoogd/gebouwen/arbowet-en--voorschriften
Salariëring en inschaling
Bij de inschaling van de kerkelijk werker dient rekening gehouden te worden met:
Voor kerkelijk werkers zijn in principe de salarisschalen 7, 8, en 9 van toepassing (exclusief 8% vakantietoeslag).
Schaal 7: Beginnend kerkelijk werker; werkzaamheden in (kleine) afzonderlijke deeltaken zonder beleidsverantwoordelijkheid, bijv: verzorgen van een catechesegroep, enkele uren godsdienstonderwijs, geven van losse cursus etc.; een en ander in een aanstelling van geringe omvang en/of beperkte duur, bijv. een seizoen.
Schaal 8: Werkzaamheden in deeltaken met een gedeelde verantwoordelijkheid, bijv. in een team of onder eindverantwoordelijkheid van kerkenraad; werken in samenwerking met stuurgroepen of commissies; grote of meerdere deeltaken: pastoraal werk in of aan deel van gemeente; vormings- en toerustingswerk, min of meer zelfstandig pastoraat, bijv. verbonden met rouwdiensten; etc.
Schaal 9: Werkzaamheden met verantwoordelijkheid voor (een deel van) een gemeente eventueel in collegiale samenwerking met predikant; beleidsverantwoordelijk en sturend op een aantal onder-delen; bijv. vervanging predikant bij ziekte of verlof; leiding van zeer kleine gemeente; vervulling van een aanzienlijke deeltaak met pastorale verantwoordelijkheid: bijv. alle ouderenwerk, inclusief pastoraat in plaatselijke instelling.
De salarisschalen van de HHK kunt u rechts op deze pagina bij 'de downloads kerkelijk werkers' inzien en downloaden.
Toelichting op de kerkelijk werker die werkzaam is als catecheet
Wanneer de catechisatielessen niet door de eigen predikant verzorgd worden zijn er globaal drie mogelijkheden.
1) Een (emeritus) predikant van elders: Als tarief kan het vervangingsbedrag uit de tabellen (tabel 11) voor de predikants-traktementen gehanteerd worden. De uitbetalende kerk dient van de uitbetaling melding te doen bij de Fiscus in het kader van de regeling UBD.
2) Een vrijwilliger of iemand uit de eigen gemeente: Afhankelijk van de situatie, en wanneer een vergoeding gewenst is, zou volstaan kunnen worden met de vrijwilligersvergoeding. De voorwaarden waaraan voldaan zijn te vinden op de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) of www.hersteldhervormdekerk.nl/hhk/kerkvoogd/vrijwilligers
3) Een catecheet in de persoon van kandidaat, pastoraal- of kerkelijk werker etc. In principe is de salarisschaal van de HHK van toepassing. Op basis van deze salarisschaal lijkt een uurtarief van € 45-, redelijk. Bij de vaststelling van dit tarief is uitgegaan van 1 lesuur (ook als die korter is dan 1 uur) met daarbij inbegrepen de voorbereidingsuren én de reistijd. Eventuele reiskosten worden apart vergoed. De arbeidsrechtelijke verhouding tussen de in punt 3 genoemde catecheet en de gemeente is een werkgever - werknemer relatie. Voor de uitbetaling van het salaris/tarief zal er dus een salarisadministratie gevoerd moeten worden waarin rekening wordt gehouden met de werknemersverzekeringen en loonheffing. In de meeste gevallen is het niet toegestaan om een catecheet d.m.v. een ‘UBD-constructie’ bruto uit te betalen. Op deze wijze wordt wel loonheffing en ZVW (via de catecheet) afgedragen, maar er worden geen sociale lasten afgedragen. Het zou alleen mogen als de catecheet zich ‘verhuurd’ als zelfstandig catecheet (als freelancer of ZZP’er). Hij heeft dan meerdere opdrachtgevers en stuurt een BTW factuur voor zijn werkzaamheden. Wanneer dit niet het geval is dan is er sprake van een dienstverband en moet er een loonadministratie gevoerd worden.
Verzuimverzekering
Langdurig verzuim van een medewerker met een verplichting tot loondoorbetaling kan een risico vormen voor de voortgang van het kerkenwerk. Mogelijk zijn er niet de financiële middelen om een vervanger aan te stellen. Te overwegen valt om een verzuimverzekering af te sluiten, die de doorbetaling van het loon vergoedt. Daarbij kan worden gekozen om een langere eigen risico termijn te kiezen, wat resulteert in een lagere premie. Kan het verzuim worden opgevangen met vrijwilligers, dan is zo’n verzekering niet nodig.
ZZP/freelance, wet DBA
Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken. Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven. Het is belangrijk om te beoordelen of sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet hij meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag. Voor meer informatie: Modelovereenkomsten (belastingdienst.nl) Niet in elke functie of situatie mag gebruik worden gemaakt van een zzp constructie. Vrijwel altijd zal er sprake zijn van een loondienst verband. Zie ook: Wanneer is sprake van loondienst? (belastingdienst.nl)
Het Kerkelijk Bureau kan u adviseren bij:
Disclamer
Bovenstaande is uitsluitend bedoeld als algemene informatie en is ook geen advies of kerk(rechtelijke) status. Er kunnen dan geen rechten aan deze informatie worden ontleend. Hoewel zorgvuldigheid betracht is bij het samenstellen en onderhouden van de informatie ten aanzien van de aanstelling van kerkelijk werkers, en daarbij gebruik is gemaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, wijst het kerkelijk bureau iedere aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de geboden informatie en het (ongestoord) gebruik daarvan uitdrukkelijk van de hand. Veenendaal 27-12-2022